Satul meu de basm

Să redescoperim satul prin joc, poveşti, proverbe, zicători, ghicitori, cântec, fotografie, ateliere de creaţie!


Activităţi şi poveşti cu talc pentru creşterea armonioasă a copiilor
Să redescoperim satul prin joc, poveşti, proverbe, zicători, ghicitori, cântec, fotografie, ateliere de creaţie!
Vis lin într-un sat de basm. Colaj foto de Ana A. Negru
Dragi cititori, Fie că sunteţi deja părinţi ori pedagogi sau pur şi simplu iubiţi copiii şi satul românesc, vă propun să desfăşurăm împreună un proiect plăcut şi educativ, care să vină în întâmpinarea nevoii de a ne creşte copiii într-un mod firesc şi totodată plin de sens, prin activităţi şi poveşti cu tâlc izvorâte din simplitatea şi înţelepciunea cu care au trăit străbunii noştri la sate. Ne dorim ca acestea să-i inspire şi să le ofere copiilor repere pentru ce înseamnă să trăieşti în armonie cu tine, cu ceilalţi, cu întregul din care facem parte, toate astea într-o lume a vitezei, în care parcă nu mai e timp să ne gândim la ce are sau nu un rost în viaţă. Scopul proiectului e ca ei, copiii noştri, să devină Oameni frumoşi, crescuţi mai aproape de natură, cu credinţă, cu respect şi chiar mândrie faţă de identitatea lor, faţă de valorile care contează şi faţă de harul ţăranului român; vor învăţa să caute şi să aprecieze lucrurile simple, născute cu trudă, dar în ritmul lor firesc, pentru că aşa cum spunea şi Ernest Bernea în volumul său "Îndemn la simplitate - Mărturisiri pentru un om nou", “simplitatea dă omului un echilibru interior, o tărie şi o mare stăpânire de sine; omul simplu rămâne cu sine, curat şi întreg, liber de elementele inutile, adăugate, exterioare; (...) se împlineşte pentru că trăieşte firesc şi esenţial.” În continuare, haideţi să deschidem lada de zestre a ţăranului român şi să readucem în lumină legătura lui cu natura, valorile pe care le preţuia, creativitatea acestuia. Vom redescoperi împreună legende, poveşti, ghicitori, proverbe, zicători, poveţe şi, de asemenea, vă propunem o serie de jocuri şi idei creative. Să-i apropiem mai mult pe copii de viaţa la sat, de natură şi să-i ajutăm să le descopere cu toate simţurile şi cu sufletul deschis! Ceea ce face fiecare dintre noi, contează. Aşadar, vă invităm să vă alăturaţi şi să contribuiţi la continuitatea acestui proiect, trimiţându-ne idei, materiale, poveşti pentru copii create de voi, istorisiri despre jocurile şi jucăriile de odinioară, ilustraţii, colaje foto, propuneri de activităţi menite să sprijine şi să dezvolte această iniţiativă. Contact: [email protected]


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 4 articole
Să ne jucăm în natură!
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă