Ciorbă de fasole boabe cu ciolan de porc
Rețeta a fost culeasă de la d-na Sara Dootz din satul Viscri, județul Brașov.
Ciorbă de fasole boabe (reţetă de la d-na Sara Dootz – Viscri, jud. Braşov)
Ingrediente:
- un ciolan de porc (de care aveți; merge și cu afumătură, și fără)
- fasole albă uscată (cam o mână de fasole la o persoană)
- 1 morcov
- 2 – 3 pătrunjei
- 1 – 2 cepe
- bulion de casă
- 1 ou întreg
- 1 lingură de făină
- oţet de mere făcut în casă
- smântână
- ceapă roşie sau ardei iute
Mod de preparare:
1. Se fierbe ciolanul cu fasolea la un loc cam două ore.
2. Se adaugă morcovul şi pătrunjeii întregi şi crestați un pic pe jumătate.
3. Pentru a da un gust mai bun, ceapa se crapă puțin în patru şi înainte de a fi pusă la fiert, se pune întâi pe plită să se rumenească. Abia apoi se adaugă în ciorbă.
4. Se fierb toate încă cca 45 de minute.
5. La sfârşit de pune bulionul de casă.
6. Apoi, se drege cu un ou întreg şi cu 1 lingură de făină la 2 litri de ciorbă. Compoziţia cu care se drege, se dizolvă mai întâi în oţet de mere făcut în casă, amestecat cu puţină apă rece.
7. După ce se drege, se serveşte cu smântână după gust, ceapă roşie sau ardei iute.
Poftă bună!
Rețetă culeasă de: Ana A. Negru
- un ciolan de porc (de care aveți; merge și cu afumătură, și fără)
- fasole albă uscată (cam o mână de fasole la o persoană)
- 1 morcov
- 2 – 3 pătrunjei
- 1 – 2 cepe
- bulion de casă
- 1 ou întreg
- 1 lingură de făină
- oţet de mere făcut în casă
- smântână
- ceapă roşie sau ardei iute
Mod de preparare:
1. Se fierbe ciolanul cu fasolea la un loc cam două ore.
2. Se adaugă morcovul şi pătrunjeii întregi şi crestați un pic pe jumătate.
3. Pentru a da un gust mai bun, ceapa se crapă puțin în patru şi înainte de a fi pusă la fiert, se pune întâi pe plită să se rumenească. Abia apoi se adaugă în ciorbă.
4. Se fierb toate încă cca 45 de minute.
5. La sfârşit de pune bulionul de casă.
6. Apoi, se drege cu un ou întreg şi cu 1 lingură de făină la 2 litri de ciorbă. Compoziţia cu care se drege, se dizolvă mai întâi în oţet de mere făcut în casă, amestecat cu puţină apă rece.
7. După ce se drege, se serveşte cu smântână după gust, ceapă roşie sau ardei iute.
Poftă bună!
Rețetă culeasă de: Ana A. Negru