Bucătărie tradiţională

Ciorbă de fasole boabe cu ciolan de porc


Rețeta a fost culeasă de la d-na Sara Dootz din satul Viscri, județul Brașov.
Ciorbă de fasole boabe cu ciolan de porc
Ciorbă de fasole boabe (reţetă de la d-na Sara Dootz – Viscri, jud. Braşov)
Ingrediente:
- un ciolan de porc (de care aveți; merge și cu afumătură, și fără)
- fasole albă uscată (cam o mână de fasole la o persoană)
- 1 morcov
- 2 – 3 pătrunjei
- 1 – 2 cepe
- bulion de casă
- 1 ou întreg
- 1 lingură de făină
- oţet de mere făcut în casă
- smântână
- ceapă roşie sau ardei iute

Mod de preparare:
1. Se fierbe ciolanul cu fasolea la un loc cam două ore.
2. Se adaugă morcovul şi pătrunjeii întregi şi crestați un pic pe jumătate.
3. Pentru a da un gust mai bun, ceapa se crapă puțin în patru şi înainte de a fi pusă la fiert, se pune întâi pe plită să se rumenească. Abia apoi se adaugă în ciorbă.
4. Se fierb toate încă cca 45 de minute.
5. La sfârşit de pune bulionul de casă.
6. Apoi, se drege cu un ou întreg şi cu 1 lingură de făină la 2 litri de ciorbă. Compoziţia cu care se drege, se dizolvă mai întâi în oţet de mere făcut în casă, amestecat cu puţină apă rece.
7. După ce se drege, se serveşte cu smântână după gust, ceapă roşie sau ardei iute.

Poftă bună!

Rețetă culeasă de: Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 2 articole
Reţeta originală a cârnaţilor de Pleşcoi
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă