Tradiţiile lunii Noiembrie
În luna noiembrie se sapă gropile pentru pomii ce vrei să-i plantezi în primăvară, se curăță copacii de fructele neculese încă, din frunzele de pe jos se pregătește un gunoi foarte bun, amestecându-le cu gunoi de grajd etc.
Săditul pomilor
Denumire populară:
♦ brumar, luna promoarei (a brumei mari şi a promoroacei), vinicer, vinar (luna vinurilor, vremea fermentării şi limpezirii vinului în butoaie)
Sfaturi generale:
"Puneţi sălcii; gunoiţi pomii; acoperiţi pomii mai gingaşi, îngropaţi via; curăţiţi pomii de muşchi pe timp umed, depărtaţi zăpada de lângă garduri; curăţiţi grădinile şi puneţi tot gunoiul într-o grămadă, care apoi va fi bună de gunoit. Când timpul este frumos, mai poţi sădi pomi. Sapă gropi pentru pomişorii ce voieşti a-i sădi în primăvară. Curăţeşte ouăle de omidă. Apără altoii mai tineri în contra iepurilor. Spoieşte trunchiul pomilor cu următoarea materie: zamă de var, balegă de vită şi sânge, amestecate toate împreună. În grădina de legumi lucrările trebuiesc terminate. În jurul pomilor se pune gunoi putred şi se întrupează pământului. La fiertul mustului avem să fim luători de seamă, ca să nu se întâmple nici prea repede, dar nici prea încet. În cazul dintâi stropim butea cu apă rece, în cel din urmă o acoperim cu o haină de lână. Buţile să le ţinem tot pline. Poamele ce dau spre putrezire trebuiesc delăturate. Frunzele picate se adună şi se pun grămadă, amestecându-se cu gunoi ori pământ. Din ele se face un gunoi foarte bun."
Autor: prof. dr. Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Ed. Paideia, Bucureşti, 2001, 2009
Foto: Istockphoto