Bucătărie tradiţională

Tochitură de vită la ceaun


În vizita noastră la Fundățica, am poposit la familia Lungociu - instructori de schi și proprietarii unei pensiuni aflate într-o zonă de vis.
Tochitură de vită la ceaun
Tochitură aburindă la ceaun, într-un peisaj de vis
D-na Monica Lungociu ne-a pregătit o tochitură de vită la ceaun atât de gustoasă, încât am zis că e musai să împărtășesc cu voi rețeta.

Ingrediente pentru 35 de persoane:
- 8 - 10 cepe
- 5 morcovi
- 2 - 3 căpățâni de usturoi
- 4 - 5 ardei grași sau capia
- 4 - 5 roșii
- cca 1 l - 1 l jumătate de suc de roșii
- 6 cartofi
- cca 2 kg carne de vițel, plus ficat, organe
- 1 l jumătate de vin alb
- sare, piper
- foi de dafin
- 2 - 3 crenguțe de cimbru de grădină
- busuioc verde sau uscat

Mod de preparare:
1. Se curăță cepele și usturoiul și se taie mărunt.
2. Apoi, din cei cinci morcovi, trei se taie rondele și doi se rad pe răzătoarea mică.
3. Se adaugă ardeii grași sau capia tăiați mărunt.
4. Se pun roșiile.
5. Toate acestea se călesc.
6. Apoi, se adaugă în ceaun carnea, ficatul și organele tăiate în bucăți mici. 7. Se pune sare și piper după gust.
8. Se adaugă foile de dafin, crenguțele de cimbru, busuiocul.
9. Se pune sucul de roșii.
10. Către sfârșit, se adaugă vinul alb și cartofii tăiați în patru.

Ca și durată, tochitura se lasă la foc o oră jumătate - două, până când ți se topește carnea în gură.
Se servește cu mămăligă și salată de varză.

Poftă bună!

cuvant cheie ptr SEO
Rețetă culeasă de: Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 3 articole
Tradiţiile şi obiceiurile româneşti, în viziunea pictorului Nicolae Pătru
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă