Pâine de casă ca la Maramureș
Aflați o rețetă de pâine adevărată, transmisă în vorba maramureșeană plină de farmec a d-nei Irina Apan, cea care ne-a fost gazdă în satul Bârsana din județul Maramureș.
Pâine de casă (reţetă de la d-na Irina Apan – Bârsana, Maramureş)
Ingrediente:
- 2 kg făină de grâu
- 2 ouă
- puţină drojdie
- apă călduţă
- 1 linguriţă de sare
Modul de preparare:
1. Pun drojdia la muiet cu apă călduţă şi un pic de zahăr.
2. Apoi, pun făina într-un lighean sau covată (numa’ că a me’ s-a stricat) şi în mijlocul ei se adaugă ouăle, drojdia, sarea şi apă călduţă.
3. Dup-aceea, se frământă bine, bine, până când se face un aluat nu prea vârtos, dar nici moale, ci potrivit, până când se desprinde un pic de covată.
4. Apoi, se lasă la crescut până se dublează ca volum.
5. Se scoate aluatul pe masa presărată cu puţină făină şi se împarte în două – cât pentru două pâini. Dintr-o bucată de aluat, se pot face diferite ornamente de pus pe pâine.
6. Apoi, aluatul se aşează într-o tavă rotundă sau din aceea lungă pentru cozonac, unsă cu puţin ulei şi se mai lasă la crescut până se încinge focul, după care se unge pe deasupra cu ou.
7. Se introduce în cuptor la foc potrivit, până când se rumeneşte. Şi gata! Asta-i!
Poftă bună!
Rețetă culeasă de: Ana A. Negru
- 2 kg făină de grâu
- 2 ouă
- puţină drojdie
- apă călduţă
- 1 linguriţă de sare
Modul de preparare:
1. Pun drojdia la muiet cu apă călduţă şi un pic de zahăr.
2. Apoi, pun făina într-un lighean sau covată (numa’ că a me’ s-a stricat) şi în mijlocul ei se adaugă ouăle, drojdia, sarea şi apă călduţă.
3. Dup-aceea, se frământă bine, bine, până când se face un aluat nu prea vârtos, dar nici moale, ci potrivit, până când se desprinde un pic de covată.
4. Apoi, se lasă la crescut până se dublează ca volum.
5. Se scoate aluatul pe masa presărată cu puţină făină şi se împarte în două – cât pentru două pâini. Dintr-o bucată de aluat, se pot face diferite ornamente de pus pe pâine.
6. Apoi, aluatul se aşează într-o tavă rotundă sau din aceea lungă pentru cozonac, unsă cu puţin ulei şi se mai lasă la crescut până se încinge focul, după care se unge pe deasupra cu ou.
7. Se introduce în cuptor la foc potrivit, până când se rumeneşte. Şi gata! Asta-i!
Poftă bună!
Rețetă culeasă de: Ana A. Negru