Bucătărie tradiţională

Pâine de casă ca la Maramureș


Aflați o rețetă de pâine adevărată, transmisă în vorba maramureșeană plină de farmec a d-nei Irina Apan, cea care ne-a fost gazdă în satul Bârsana din județul Maramureș.
Pâine de casă ca la Maramureș
Pâine de casă (reţetă de la d-na Irina Apan – Bârsana, Maramureş)
Ingrediente:
- 2 kg făină de grâu
- 2 ouă
- puţină drojdie
- apă călduţă
- 1 linguriţă de sare

Modul de preparare:
1. Pun drojdia la muiet cu apă călduţă şi un pic de zahăr.
2. Apoi, pun făina într-un lighean sau covată (numa’ că a me’ s-a stricat) şi în mijlocul ei se adaugă ouăle, drojdia, sarea şi apă călduţă.
3. Dup-aceea, se frământă bine, bine, până când se face un aluat nu prea vârtos, dar nici moale, ci potrivit, până când se desprinde un pic de covată.
4. Apoi, se lasă la crescut până se dublează ca volum.
5. Se scoate aluatul pe masa presărată cu puţină făină şi se împarte în două – cât pentru două pâini. Dintr-o bucată de aluat, se pot face diferite ornamente de pus pe pâine.
6. Apoi, aluatul se aşează într-o tavă rotundă sau din aceea lungă pentru cozonac, unsă cu puţin ulei şi se mai lasă la crescut până se încinge focul, după care se unge pe deasupra cu ou.
7. Se introduce în cuptor la foc potrivit, până când se rumeneşte. Şi gata! Asta-i!

Poftă bună!

Rețetă culeasă de: Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 2 articole
Cum scăpăm de durerile de gât şi alte poveţe din bătrâni
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă