Meşteşuguri

Încondeierea ouălor


Descoperă tehnica încondeierii ouălor.
Încondeierea ouălor
Ouă încondeiate - foto de Ana A. Negru
La încondeierea ouălelor de Paşte (ce au fost golite iniţial de conţinut cu ajutorul unei seringi, prin două orificii făcute la capete) se foloseşte instrumentul tradiţional, numit chişiţa, adică o bucăţică de lemn cu un vârf de metal în capăt (ca un cuişor), cu care aplică un strat subţire de ceară topită, după un anumit model.

În localitatea bucovineană Poiana Stampei, în loc de chişiţă, modelele se conturează cu peniţa cu tuş şi se „umplu” în culori de apă (amestecate cu puţin spirt), cu un beţişor de lemn de fag, cu vârful învelit în vată.

Ornamentaţia este florală, strălucitoare sau imită bundiţa – costumul lor popular.

Ceara naturală de albine este menţinută caldă cu ajutorul unei lămpi electrice care este ţinută tot timpul în priză.

Text şi foto: Ana A. Negru
Aflați mai multe despre tehnica încondeierii ouălor din revista SATUL nr. 1.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 7 articole
Pâine cu suflet de la tanti Ana
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă