Încondeierea ouălor
Descoperă tehnica încondeierii ouălor.
Ouă încondeiate - foto de Ana A. Negru
La încondeierea ouălelor de Paşte (ce au fost golite iniţial de conţinut cu ajutorul unei seringi, prin două orificii făcute la capete) se foloseşte instrumentul tradiţional, numit chişiţa, adică o bucăţică de lemn cu un vârf de metal în capăt (ca un cuişor), cu care aplică un strat subţire de ceară topită, după un anumit model.
În localitatea bucovineană Poiana Stampei, în loc de chişiţă, modelele se conturează cu peniţa cu tuş şi se „umplu” în culori de apă (amestecate cu puţin spirt), cu un beţişor de lemn de fag, cu vârful învelit în vată.
Ornamentaţia este florală, strălucitoare sau imită bundiţa – costumul lor popular.
Ceara naturală de albine este menţinută caldă cu ajutorul unei lămpi electrice care este ţinută tot timpul în priză.
Text şi foto: Ana A. Negru
Aflați mai multe despre tehnica încondeierii ouălor din revista SATUL nr. 1.
În localitatea bucovineană Poiana Stampei, în loc de chişiţă, modelele se conturează cu peniţa cu tuş şi se „umplu” în culori de apă (amestecate cu puţin spirt), cu un beţişor de lemn de fag, cu vârful învelit în vată.
Ornamentaţia este florală, strălucitoare sau imită bundiţa – costumul lor popular.
Ceara naturală de albine este menţinută caldă cu ajutorul unei lămpi electrice care este ţinută tot timpul în priză.
Text şi foto: Ana A. Negru
Aflați mai multe despre tehnica încondeierii ouălor din revista SATUL nr. 1.