Meşteşuguri

Ilyés Vészti Mihály - meșter olar din Corund


D-nul Ilyés Vészti Mihály din Corund practică olăritul de copil, învățând acest meșteșug de la părinți și bunici.
Ilyés Vészti Mihály - meșter olar din Corund
Meșterul olar din Corund, Ilyés Vészti Mihály, măsurând un vas de ceramică
Soția acestuia, d-na Rózsika, ne-a povestit că este o îndeletnicire moștenită din tată în fiu și că fără multă pasiune, răbdare și pricepere, nu ai cum să duci meșteșugul mai departe.

cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO
D-na Rózsika, spre exemplu, pictează ceramică de mai bine de 30 de ani, iar fiica lor Enikö, pictează de 20 de ani.
Experiența își spune cuvântul, întrucât amândouă lucrează foarte repede.

cuvant cheie ptr SEO
Culoarea deschisă, am aflat că este pe bază de argilă diluată în apă.

cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO
Motivele tradiționale cele mai întâlnite pe ceramica lor: laleaua, pasărea, floarea de colț, cerbul.

cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO
Text: Ana A. Negru
Foto: arhiva d-lui Ilyés Vészti Mihály


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 4 articole
Familia Páll - meșteri olari din Corund
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă