Pâine cu maia coaptă pe vatră
Haideţi să aflaţi de la tanti Ana din satul Holbav rețeta unei pâini bune cu maia.
Pâine proaspăt scoasă din cuptorul pe vatră. Foto: Marius Grozea
Fiind zi de sâmbătă, tanti Ana face pâine, iar noi am avut norocul s-o vizităm tocmai atunci. Așasar, iată mai jos rețeta, iar aici mai multe imagini și întreaga poveste.
Plămădeala:
- 2 - 3 cartofi fierti și rași
- cca 700 g făină
- cam 5 - 6 linguri de maia
- apă călduță, ce se pune treptat, atâta cât e nevoie încât să iasă un aluat nu prea vârtos.
Mod de preparare (pentru patru pâini potrivit de mari):
1. Se pregătește plămădeala cu ingredientele de mai sus și se lasă la crescut de seara până dimineața.
2. După ce-a stat de seara până dimineața la temperatura camerei, plămădeala se poate folosi la pâine.
Tanti Ana adaugă 5 kg de făină, cam 4 - 5 linguri cu sare și, treptat, apă călduță atât cât e nevoie, pentru a ieși un aluat potrivit de vârtos.
3. Se frământă bine, până când nu se mai lipește de degete.
3. Se lasă la crescut până când își mărește volumul în mod vizibil.
4. Apoi, se împarte aluatul în patru și se modelează, pe rând, patru pâini rotunde. Se mai lasă din nou la crescut.
5. Apoi, se pun pâinile pe lopata de lemn și se dau la cuptorul încins, pregătit dinainte.
6. Tanti Ana spune că timpul de coacere în cuptorul pe vatră este de cca două ore, pentru că “o pâine nu iese bună, dacă e doar încălzită”; ea trebuie coaptă lent.
7. La final, coaja groasă se bate cu un băț. Din ea se poate face pesmet.
Poftă bună!
Plămădeala:
- 2 - 3 cartofi fierti și rași
- cca 700 g făină
- cam 5 - 6 linguri de maia
- apă călduță, ce se pune treptat, atâta cât e nevoie încât să iasă un aluat nu prea vârtos.
Mod de preparare (pentru patru pâini potrivit de mari):
1. Se pregătește plămădeala cu ingredientele de mai sus și se lasă la crescut de seara până dimineața.
2. După ce-a stat de seara până dimineața la temperatura camerei, plămădeala se poate folosi la pâine.
Tanti Ana adaugă 5 kg de făină, cam 4 - 5 linguri cu sare și, treptat, apă călduță atât cât e nevoie, pentru a ieși un aluat potrivit de vârtos.
3. Se frământă bine, până când nu se mai lipește de degete.
3. Se lasă la crescut până când își mărește volumul în mod vizibil.
4. Apoi, se împarte aluatul în patru și se modelează, pe rând, patru pâini rotunde. Se mai lasă din nou la crescut.
5. Apoi, se pun pâinile pe lopata de lemn și se dau la cuptorul încins, pregătit dinainte.
6. Tanti Ana spune că timpul de coacere în cuptorul pe vatră este de cca două ore, pentru că “o pâine nu iese bună, dacă e doar încălzită”; ea trebuie coaptă lent.
7. La final, coaja groasă se bate cu un băț. Din ea se poate face pesmet.
Poftă bună!