Bucătărie tradiţională

Pâine cu maia coaptă pe vatră


Haideţi să aflaţi de la tanti Ana din satul Holbav rețeta unei pâini bune cu maia.
Pâine cu maia coaptă pe vatră
Pâine proaspăt scoasă din cuptorul pe vatră. Foto: Marius Grozea
Fiind zi de sâmbătă, tanti Ana face pâine, iar noi am avut norocul s-o vizităm tocmai atunci. Așasar, iată mai jos rețeta, iar aici mai multe imagini și întreaga poveste.

Plămădeala:
- 2 - 3 cartofi fierti și rași
- cca 700 g făină
- cam 5 - 6 linguri de maia
- apă călduță, ce se pune treptat, atâta cât e nevoie încât să iasă un aluat nu prea vârtos.

Mod de preparare (pentru patru pâini potrivit de mari):
1. Se pregătește plămădeala cu ingredientele de mai sus și se lasă la crescut de seara până dimineața.
2. După ce-a stat de seara până dimineața la temperatura camerei, plămădeala se poate folosi la pâine.
Tanti Ana adaugă 5 kg de făină, cam 4 - 5 linguri cu sare și, treptat, apă călduță atât cât e nevoie, pentru a ieși un aluat potrivit de vârtos.
3. Se frământă bine, până când nu se mai lipește de degete.
3. Se lasă la crescut până când își mărește volumul în mod vizibil.
4. Apoi, se împarte aluatul în patru și se modelează, pe rând, patru pâini rotunde. Se mai lasă din nou la crescut.
5. Apoi, se pun pâinile pe lopata de lemn și se dau la cuptorul încins, pregătit dinainte.
6. Tanti Ana spune că timpul de coacere în cuptorul pe vatră este de cca două ore, pentru că “o pâine nu iese bună, dacă e doar încălzită”; ea trebuie coaptă lent.
7. La final, coaja groasă se bate cu un băț. Din ea se poate face pesmet.

Poftă bună!


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural