Evenimente
Revista Satul - Anul III, nr. 9, 2011
Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc
La această ediţie s-au reunite peste 200 de dansatori şi instrumentişti: ANSAMBLUL FOLCLORIC “MALE SLOWIANKI” - CRACOVIA, POLONIA; ANSAMBLUL KUD DIMITRIJE KOTUROVIĊ - BELGRAD, SERBIA; CLUBUL SPORTİV&DANSURİ FOLCLORİCE PENTRU TİNERET YÖREM, IZMİR – TURCİA; ANSAMBLUL FOLCLORIC "SERGIANI" - KARDITSA, GRECIA; ANSAMBLUL FOLCLORIC “TÖRÖKBALINT” – TÖRÖKBALINT, UNGARIA; ANSAMBLUL FOLCLORIC “POIENIŢA” - BRAŞOV, ROMÂNIA.
<i>“Festivalul are menirea, pe de o parte, să reliefeze tradiţiile şi obiceiurile populare ale popoarelor din balcani, iar pe de altă parte, să genereze posibilităţile de atragere a specialiştilor în etnografie şi folclor şi implicarea lor în tezaurizarea valorilor patrimoniale: dansul şi cântecul popular autentic, piesele vestimentare tradiţionale, toate întregind imaginea de altădată a civilizaţiei balcanice.
Premisa care stă la baza continuităţii acestui festival aflat la cea de-a cincea ediţie, este de a crea o punte spirituală între culturile popoarelor din balcani, fiecare dintre ele cu un bagaj impresionant de tradiţii şi obiceiuri, înţelegând importanţa consolidării schimburilor culturale existente între comunităţile lor. Braşovenii vor avea ocazia să ia contact cu modul de viaţă şi de exprimare artistică al altor popoare din balcani şi să conştientizeze pe de altă parte bogăţia tradiţiei spirituale româneşti”.</i>(Marius Cristian Cisar, director al Centrului Cultural Reduta).
În deschiderea festivalului, au evoulat ansamblurile minorităţilor din Braşov: ansamblul folcloric maghiar „Búzavirág”, ansamblul de dansuri germane „Korona”, ansamblul „Efthimos” al Comunităţii Elene.
Iata cateva informatii despre fiecare in parte:
Ansamblul Folcloric Maghiar "Buzavirag" din Brasov, care a fost înfiinţat în anul 1949, într-un liceu mixt (român - maghiar) de la Brasov, membrii sai fiind la inceput elevi de liceu. Scopul acestui ansamblu este de a păstra cultura maghiarilor (cântece, dansuri, balade, obiceiuri) şi să reprezinte populatia maghiara din judeţ în toate evenimentele culturale, concursuri, festivaluri.
De asemenea, a participat Ansamblul Folcloric German "Korona" din Brasov, care a fost infiintat in anul 2000, avand scopul de a conserva dansurile traditionale săseşti din Transilvania. Cei 8 membri ai sai sunt deopotriva foarte experimentati , dar si incepatori. Incepnad din anul 2009, ansamblul are si un grup de instrumentisti (români şi saşi), prin aceasta fanfara ei fiind mai aproape de tradiţiile săseşti. In muzica lor predomina marşuri, polci si alte dansuri traditionale sasesti. Ei au participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale
La Festival au fost prezenti si membrii Ansamblului Folcloric Grecesc "Eftimos" din Brasov, care a fost infiintat în anul 1997, de către comunitatea greacă din Brasov. "Eftimos" înseamnă "vesel" si exact aceasta este stare ape care o creeaza dansurile lor energice.
Scopul lor este de a păstra si de a impartasi cu cat mai multi oameni tradiţiile greceşti şi dansurile specifice acestei comunitati, motiv pentru care au participat la numeroase festivaluri din România şi Grecia.
Un alt participant a fost Ansamblul Folcloric "Poienita", care este foarte bine-cunoscut în peisajul cultural al Brasovului. Repertoriul său bogat cuprinde dansuri din toate zonele tarii. Ansamblul este cunoscut în ţară şi în străinătate, şi a acumulat o activitate de mai mult de 50 de ani de existenţă. Bucurându-se de aprecierea publicului, atât pentru interpretare, cat şi pentru frumuseţea şi autenticitatea costumelor, "Poieniţa", reuşeşte să fie un mesager adevărat al culturii tradiţionale, un element important în procesul de integrare a valorilor culturale româneşti în Europa şi în lume.
Din strainatate, au participat urmatoarele ansambluri folclorice:
Clubul sportiv si de dansuri pentru tineret "YÖREM", Izmir - Turcia
Clubul a fost înfiinţat în anul 1985. În scopul de a colecta dansuri populare turceşti, poezii, costume, tradiţii, au participat la diverse activităţi pentru introducerea culturii turce la nivel naţional şi internaţional. Începând cu anul 2004, clubul a fost numit "Clubul Sportiv pentru Tineret", devenind un membru al Federatiei de Dansuri Populare Turceşti.
În timp, clubul a colectat dansuri traditionale din mai multe regiuni , au publicat o carte pe această temă, foarte apreciata de catre Ministerul Culturii si au creat si o emisiune televizata.
Ei au participat la diferite sărbători naţionale şi internaţionale (Belgia, Cipru, Ungaria, Ţările de Jos, Germania, Slovenia, Croaţia).
In cadrul Festivalului “Garofita Pietrei Craiului”, membrii acestui ansamblu au pregatit o coregrafie inedita si totodata reprezentativa pentru cultura turca: au interpretat povestea unei nunti traditionale, intr-un mod captivant, teatral si memorabil.
Ansamblul KUD Dimitrije KOTUROVIĊ - Belgrad, Serbia
Fondat în 1967 la Belgrad, Ansamblul Folcloric "KUD Dimitrije KOTUROVIC" este dedicat diverisificarii mostenirii traditionale sarbesti, dar cu menţinerea întotdeauna a caracterul său original.
Astăzi, repertoriul grupului folcloric format din 19 coregrafi, este foarte bogat, grupul dezvoltandu-si propriul stil inconfundabil. In scopul promovarii culturii traditionale, ansamblul a participat la multe festivaluri nationale si international, în diferite părţi ale Europei si în unele ţări din Asia şi Africa.
Ansamblul Folcloric "MALE SLOWIANKI" - Cracovia, Polonia
Ansamblul de cântece şi dansuri "MALE SLOWIANKI" a fost creat în anul 1975. Repertoriul ansamblului cuprinde cântece şi dansuri, cu influenţe din regiunile slave şi polone, precum Lublin, Cracovia şi, de asemenea, de la Lowicz. Ansamblul are un record impresionant de spectacole, atât în Polonia, cat şi în străinătate, în ţări precum Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Turcia, Finlanda, Franţa, Spania, Iugoslavia, Canada, Lituania, Germania, Slovacia, Ucraina, Ungaria, Italia şi Portugalia.
Ansamblul Folcloric "Törökbálint" - Törökbálint, UNGARIA
Ansamblul Folcloric "Törökbálint" a fost format în 1994 si reuseste sa reinvie vechile dansuri traditionale maghiare din regiunea Törökbálint, încercând să familiarizeze si tinerii cu aceste dansuri. Numărul de membri variază între 30 şi 50; au participat în mod regulat la festivaluri din Ungaria: în Mezőkövesd, Szomolya, Pécsvárad sau Százhalombatta.
Ansamblul Folcloric "SERGIANI" - Karditsa, Grecia
Grupul de dansuri tradiţionale greceşti "SERGIANI" - din regiunea Karditsa, a fost înfiinţată în 1994; numele său provine de la verbul grec "sergianizo", care înseamnă a cutreiera, şi, de asemenea, de la un dans popular al femeilor din regiunea Karditsa, ce are loc a doua zi după Paşte.
Ansamblul a fost infiintata ca urmare a viziunii membrilor săi, care au dorit să cunoască în profunzime ţara şi, astfel, să contribuie la conservarea şi raspandirea culturii traditionale de-a lungul timpului. Obiceiurile diferite, cântecele, dansurile, costumele isi au radacinile in Grecia antică. Ansamblul folcloric este membru al departamentului grec al Organizaţiei Internaţionale de Artă Populară, aparţinând UNESCO. Grupul este activ în toate domeniile culturale, prin participarea la diverse evenimente, seminarii, cursuri, schimburi culturale.
La sfârşitul programului, pe scena festivalului au evoluat soliştii grupurilor folclorice “Şezătoarea” şi “Dor Făgărăşan”, acompaniate de orchestra “Ţara Bârsei”, dirijor Petrişor Varga şi a fost lansat albumul de muzică populară al interpretei Mariana Şandru - “Tot am zis, mă duc!”
Duminică, 3 iulie, ansamblurile au sustinut un spectacol în centrul Râşnovului.
<i>Text si foto: Ana A. Negru</i>