Tochitură de vită la ceaun
În vizita noastră la Fundățica, am poposit la familia Lungociu - instructori de schi și proprietarii unei pensiuni aflate într-o zonă de vis.
Tochitură aburindă la ceaun, într-un peisaj de vis
D-na Monica Lungociu ne-a pregătit o tochitură de vită la ceaun atât de gustoasă, încât am zis că e musai să împărtășesc cu voi rețeta.
Ingrediente pentru 35 de persoane:
- 8 - 10 cepe
- 5 morcovi
- 2 - 3 căpățâni de usturoi
- 4 - 5 ardei grași sau capia
- 4 - 5 roșii
- cca 1 l - 1 l jumătate de suc de roșii
- 6 cartofi
- cca 2 kg carne de vițel, plus ficat, organe
- 1 l jumătate de vin alb
- sare, piper
- foi de dafin
- 2 - 3 crenguțe de cimbru de grădină
- busuioc verde sau uscat
Mod de preparare:
1. Se curăță cepele și usturoiul și se taie mărunt.
2. Apoi, din cei cinci morcovi, trei se taie rondele și doi se rad pe răzătoarea mică.
3. Se adaugă ardeii grași sau capia tăiați mărunt.
4. Se pun roșiile.
5. Toate acestea se călesc.
6. Apoi, se adaugă în ceaun carnea, ficatul și organele tăiate în bucăți mici. 7. Se pune sare și piper după gust.
8. Se adaugă foile de dafin, crenguțele de cimbru, busuiocul.
9. Se pune sucul de roșii.
10. Către sfârșit, se adaugă vinul alb și cartofii tăiați în patru.
Ca și durată, tochitura se lasă la foc o oră jumătate - două, până când ți se topește carnea în gură.
Se servește cu mămăligă și salată de varză.
Poftă bună!
Rețetă culeasă de: Ana A. Negru
Ingrediente pentru 35 de persoane:
- 8 - 10 cepe
- 5 morcovi
- 2 - 3 căpățâni de usturoi
- 4 - 5 ardei grași sau capia
- 4 - 5 roșii
- cca 1 l - 1 l jumătate de suc de roșii
- 6 cartofi
- cca 2 kg carne de vițel, plus ficat, organe
- 1 l jumătate de vin alb
- sare, piper
- foi de dafin
- 2 - 3 crenguțe de cimbru de grădină
- busuioc verde sau uscat
Mod de preparare:
1. Se curăță cepele și usturoiul și se taie mărunt.
2. Apoi, din cei cinci morcovi, trei se taie rondele și doi se rad pe răzătoarea mică.
3. Se adaugă ardeii grași sau capia tăiați mărunt.
4. Se pun roșiile.
5. Toate acestea se călesc.
6. Apoi, se adaugă în ceaun carnea, ficatul și organele tăiate în bucăți mici. 7. Se pune sare și piper după gust.
8. Se adaugă foile de dafin, crenguțele de cimbru, busuiocul.
9. Se pune sucul de roșii.
10. Către sfârșit, se adaugă vinul alb și cartofii tăiați în patru.
Ca și durată, tochitura se lasă la foc o oră jumătate - două, până când ți se topește carnea în gură.
Se servește cu mămăligă și salată de varză.
Poftă bună!
Rețetă culeasă de: Ana A. Negru